Internasjonal handel er viktig for Haugalandet

Kort sagt internasjonal handel er viktig for Haugalandet. Kort sagt, internasjonal handel gir økonomisk vekst, arbeidsplasser og utvikling for regionen.

1) Shipping og maritim sektor: Regionen er et knutepunkt for shipping, og flere rederier opererer globalt.

2) Olje- og gassindustri: Flere selskaper innen olje og gass har tilstedeværelse her, og internasjonal handel er viktig for denne sektoren.

3) Eksport og import: Regionens eksport av varer som fisk og teknologi styrker økonomien, samtidig som import er nødvendig for produksjon.

4) Teknologi og innovasjon: Regionen er kjent for høyteknologiske industrier, som også bidrar til internasjonal handel.

5) Strategisk beliggenhet: Regionen har en viktig havner som støtter global transport og handel.

6) Turisme og tjenester: Økt internasjonal turisme og forretningsreiser gir økonomiske fordeler.

USAs president Donald Trump kunngjorde onsdag 2. april tollsatser mot flere land. Alle eksportvarer fra Norge til USA får en tollsats på 15 prosent, og alle varer fra EU får en tollsats på 20 prosent. Men verken finansmarkedene eller de fleste økonomiske eksperter tror USAs nye tollregime vil skape stor sysselsettingsvekst i USA. I stedet vil det føre til økt risiko og mer usikkerhet. I dag stuper børsene. Dette er en veldig kraftig revurdering av utsiktene for økonomien som millioner av investorer og sparere nå gjør.

«Tollsatsene vil gjelde frem til når president Trump vurderer at trusselen fra handelsunderskudd og underliggende ensidighet er tilfredsstilt, løst eller håndtert,» skriver Det hvite hus. I USA synes internasjonal handel (og annet) å ha blitt et «one-man show».

«Handelskrig» og «tollsatser» er nå sentrale temaer i Brussel. Kinas eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som svar på USAs tollsatser illustrerer alvoret i situasjonen. EU har foreløpig vært forsiktig i sin respons, men mottiltak kan komme.

Norge prioriterer å sikre sine interesser i Europa i møte med den gryende handelskrigen initiert av USA og økende geopolitiske spenninger.

Regjeringens hovedprioriteringer inkluderer:

1) Å unngå negative konsekvenser fra EUs eventuelle beskyttelsestiltak mot USAs handelstiltak. Statsminister Jonas Gahr Støre er reist til Brussel med ledere fra LO og NHO samt en næringslivsdelegasjon for å sikre dette.

2) Å bli inkludert i felles europeiske beskyttelsestiltak som svar på USAs økte tollsatser. Finansminister Jens Stoltenberg vil i denne uken delta på et uformelt rådsmøte for økonomi- og finansministre for å understreke Norges behov for å være en del av slike tiltak.

3) Å opprettholde og styrke samarbeidet med EU innen energi.

Energiminister Terje Aasland skal i denne uken møte EUs kommissær for energi for å diskutere aktuelle saker innenfor dette samarbeidet.

Men verdensøkonomien er ikke ubalansert slik den var før tidligere kriser, og at det derfor ikke bør være grunnlag for en dyp og langvarig økonomisk depresjon. Det er i hvert fall å håpe…

Thor Otto Lohne

Styreleder

Views: 14

Legg igjen en kommentar

Skroll til toppen