Husøy og forbudet mot bruk av naturgass

 Naturgassforbruket i Rogaland og på Haugalandet er relativt betydelig, særlig innen industriell sektor. Nær sagt all gass i fylket brukes til industrielle formål, noe som har bidratt til reduserte klimagassutslipp og gitt bedriftene en stabil og konkurransedyktig energikilde. ​ At en i Rogaland årlig distribueres om lag 600 GWh naturgass gjennom gassrørnett gjør oss unikt i nasjonal sammenheng.  

Det har vært en høring om et foreslått nasjonalt forbud mot bruk av fossile brensler inkludert naturgass til indirekte fyring i industrien fra 2030. Dette har konsekvenser for Rogaland og Haugalandet spesielt. Forslaget til forbud hensyntar ikke tilstrekkelig Rogalands og Haugalandet spesielle situasjon.  

Forbudet retter seg mot deler av næringslivet som bruker gass i fyringsanlegg og som ikke er definert inn i kvotepliktig sektor. Indirekte fyring defineres som forbrenning av brensler i kjeler eller andre forbrenningsenheter for å produsere varme, damp eller lignende til industrielle prosesser.  

Forbudet mot bruk av naturgass rammer derved bedrifter som er etablert på Husøy som f.eks. produserer steam med gassfyrte kjeler. Dette er Karmsund fiskemel, Karmsund protein og sikkert Biomar og andre. Her snakker vi svært store effekter (kW ) for hver av de nevnte bedrifter.  

Forbudet betyr at flere bedrifter på Husøy vil måtte gå over fra naturgass i sine f.eks. dampkjeler til enten biogass, biopropan eller elektrisitet, eller andre brensler som ikke omfattes av forbudet innen 2030.  

Biogass og biopropan kan erstatte naturgassen og bruke det eksisterende gassrørnettet og f.eks. eksisterende gasskjeler uten tekniske endringer, så er tilgjengeligheten og kostnaden av disse fornybare gassene en stor usikkerhetsfaktor. Da er det nødvendig med bedre rammevilkår som støtter biogassproduksjon og/eller implementering av biogassertifikater tilpasset EUs system og løsning for hvordan biogass som injiseres i det eksisterende gassrørnettet skal håndteres under forbudet mot naturgass til visse formål. Kan dette løses de neste 4-5 årene? Neppe! 

Dersom bedrifter på Husøy vurderer å erstatte f.eks. dampkjelene med elektriske løsninger, vil den elektriske effekten som kreves være en stor og kostbar utfordring. Nettkapasitet må bygges ut vesentlig og investeringskostnadene ved å bytte ut eksisterende dampkjeler med elektriske alternativer vil være betydelige.  

Denne elektrifiseringen av dampkjeler m.m. kan også gå på bekostning av annen ønsket industrietablering. Bruken av gassrørnettet for naturgass/biogass avlaster strømnettet betydelig. 

Husøy vil bli hardt rammet av forbudet. Forbudet innebærer høye kostnader knyttet til omstilling, enten det gjelder investeringer i nytt utstyr eller eventuelt økte driftskostnader ved bruk av alternative brensler. Industrietablering blir vanskeliggjort. 

Forbudet sikrer ikke en smidig og hensiktsmessig grønn omstilling. 

Nå må vi trykke på den store alarmknappen og be om unntak fra loven i tilfeller der forbud vil innebære svært høye kostnader målt opp mot nytteverdien eller andre åpenbart urimelige konsekvenser.  

Dette er en henstilling til de politiske krefter! 

Thor Otto Lohne
Styreleder

Views: 104

Legg igjen en kommentar