Karmøy kommune har et overordnet mål om godt samspill, og ønsker derfor en bred politisk drøfting med næringslivet for å avstemme situasjonsforståelse og forventninger til hverandre om verdiskaping og arbeidsplassvekst.
Viser til innlegg «Synspunkter angående den fremtidige verdiskapingen og konkurransekraften». Karmøy Næringsråd (KN) har utarbeidet analyser som gir perspektiver på hva som kan gi framtidig verdiskaping og konkurransekraft. Disse gir oversikt over muligheter og trusler, på globalt, nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå. Hensikten er å bidra til et opplyst ordskifte, gi kommunens politiske og administrative ledelse innspill til samfunnsplanlegging, identifisere tema som må/bør kreve politisk handling.
I Karmøy/på Haugalandet har vi virksomheter som er store arbeidsgivere, gir store ringvirkninger og har ofte nasjonal interesse. Analysen for disse virksomhetene (eksisterende industriell virksomhet) er i møte 28.10.2024 presentert gruppelederne i Karmøy kommune og medlemmer fra partiene med engasjement for næringsutvikling. Det ble en god meningsbrytning. Aksjonspunkter ble satt opp og vil nå bli ressurs satt. (Analysen finner du nederst i innlegget)
Analysen for mulig ny industriell virksomhet er også klar. Den vil bli presentert første halvdel av desember for gruppelederne i Karmøy kommune og medlem fra respektive partier med engasjement for næringsutvikling. KN ser frem til en god meningsbrytning også på denne.
Det er viktig for Karmøy å få ny industri til å etablere seg og dermed skape arbeidsplasser. Dette vil gi økte inntekter til kommunen i form av skatter og avgifter – inntekter som kommunen kan bruke til å opprettholde / gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud. Et attraktivt arbeidsmarked som trenger kvalifisert arbeidskraft, gjør at folk flytter inn i kommunen. De nyinnflyttede trenger boliger, butikker og ulike kulturtilbud. De nyinnflyttede trenge kommunale tjenester som skole, barnehage og helsetjenester.
Derfor er det også viktig med en analyse som omhandler detaljhandel, tjenesteyting av ulikt slag, jordbruket og turismen.
Karmøy Bondelag har «tatt ballen» knyttet til jordbruket. Vi må i Norge ha mer (og bedre) matproduksjon. Landbruket som næring er viktig. Jordvern er da svært viktig. Dette bør legges som et premiss for kommunens arealdel. Ev. tilbakeføring til LNF må en imidlertid først ta stilling til når en har plan for a) hvor en vil ha hvilken næringsaktivitet og b) hvor en vil ha hensiktsmessig beboelse / boligvekst. En forholdsmessighet mht. verdiskapingen av den nødvendige økonomisk aktiviteten tilsier dette.
I den politiske debatt, både på kommunalt og statlig nivå, er det nå en viss bekymring for kommunenes tjenestetilbud. Et stikkord er skolenedleggelser. Situasjonen reiser spørsmålet om det i opinionen er en god nok forståelse for kommunenes økonomiske situasjon og for hvordan kommunene bør legge opp til en fornuftig balanse mellom utgifter og inntekter. Det kan argumenteres for at kommunaløkonomisk balanse egentlig ikke kan vurderes uten at man også vurderer hvor godt kommunen klarer å tilfredsstille behovene for og de statlige kravene til tjenestene. Balansen går her ikke bare mellom inntekter og utgifter, men mellom inntekter og de oppgavene kommunene er pålagt å løse. Her kommer også vedlikeholds-situasjonen inn. Det er med andre ord ikke lett med kommuneøkonomi. Der en imidlertid ikke kan trø feil er å stimulere den økonomiske aktiviteten med bedriftsetableringer og arbeidsplasser som gir personbeskatning.
Derfor er det også viktig å sette søkelys på offentlig sektor og forbedringspunkter vs. næringslivet. Er det forbedringspunkter på hvordan kommuneadministrasjonen og de folkevalgte kan komme tettere på næringslivet? Er det forbedringspunkter på hvordan kommuneadministrasjonen saksbehandler og organiserer berøringspunktene mot næringslivet? Er kommunens «næringsliv -verktøykasse» tilstrekkelig god og brukt hensiktsmessig? Kommuneadministrasjonen imøteser et ordskifte på dette. Det er bra.
Thor O. Lohne
Styreleder Karmøy Næringsråd
Hits: 329