Karmøy Næringsråd (KN) har utarbeidet en rapport som setter søkelys på verdiskaping og konkurransekraft i Karmøy og på Haugalandet. I det ligger et forsøk på en vurdering av utfordringer og potensialet i den industrielle tilstedeværelsen vi har i dag og den nye industrielle tilstedeværelse som kan være aktuell i fremtiden. For hver næring gir vi en beskrivelse, lister hva som – etter vår vurdering – er muligheter/gevinster, lister hva – som etter vår vurdering – er trusler/problem, drøfter de største truslene og peker på hva som kan kreve politisk oppmerksomhet.
Kommuneplanens samfunnsdel skal både reagere på et komplekst utfordringsbilde og sette mål som skal gjøre det godt å bo, leve, jobbe og besøke kommunen. Arbeidet/rapporten er KNs bidrag til å kunne sette de langsiktige målene for utviklingen av karmøysamfunnet og kommuneorganisasjonen. Det er KNs bidrag for – på industriell aktivitet – kunne legge føringene for fremtidige valg og prioriteringer.
Hovedpunkter er som følger:
· Regionen har sterke industrier innen aluminiumproduksjon, olje- og gassvirksomhet, maritime næringer, fiskeri, sjøtransport og logistikk, samt bygg- og anleggssektoren. Disse sektorene bidrar til betydelig økonomisk aktivitet og sysselsetting i regionen.
· Vi står overfor redusert oljeinntekt og en aldrende befolkning, noe som vil utfordre økonomien på lang sikt. Lokalt har Haugalandet utfordringer med arbeidsstyrken, hvor mange står utenfor jobb eller utdanning, samtidig som mange bedrifter har rekrutteringsutfordringer.
· Global handel og politiske endringer kan påvirke regionens konkurranseevne, og det understrekes viktigheten av en politikk som fremmer internasjonal handel fremfor proteksjonisme.
· Det melder seg et stort behov for fornybar energi. Regionens industri vil påvirkes betydelig av den planlagte elektriseringen. Det grønne skiftet påvirker spesielt de energi- og kraftintensive næringene som aluminiumsproduksjon og olje/gass.
· Aluminiumindustrien: Hydro Karmøy Metallverk er en av de største aktørene i regionen. Mens aluminium er strategisk viktig for grønn omstilling, trues virksomheten av høye kraftpriser og regulatorisk usikkerhet knyttet til CO2-kompensasjon.
· Olje- og gassektoren: Kårstø-anlegget spiller en nøkkelrolle i norsk gasseksport, men usikkerhet rundt fremtidig gassetterspørsel i EU, gassfødegrunnlag sammen med høye kostnader for utslippsreduksjon, utgjør en trussel. Petroleumssektoren ser vekstmuligheter innen vedlikehold og modikasjoner, men rekruttering og kompetansemangel kan bli tema.
· Maritime næringer: Haugalandet er vert for mange maritime selskaper som er verdensledende innen skipsfart, subsea og offshore vind. Regionens maritime sektor står overfor utfordringer knyttet til dekarbonisering, teknologisk usikkerhet og mangel på kvalisert arbeidskraft kan også her bli tema
· Fiskeri: Fiskeri og oppdrett er viktige næringer, men de møter utfordringer som CO2-avgift, manglende energieffektive teknologier og mulige konikter knyttet til sameksistens (bl.a. utbygging av havvindparker)
· Nye industrielle muligheter: Rapporten peker også på fremvoksende næringer. Av disse synes havbruk/fiskeoppdrett, havvind og karbonfangst å være mest aktuelle.
KN har invitert seg til møter med kommuneadministrasjon og de politiske partiene. Vi stiller gjerne og presenterer hos andre «stakeholders». Ta kontakt!
Thor O. Lohne
Styreleder
Karmøy Næringsråd
+47 48031283
styreleder@karmoynaringsrad.no
Karmøy Næringsråd er en ideell organisasjon med formål om å fremme næringslivet, bl.a. ved å virke som et idéskapende, initiativtagende og koordinerende organ, samt et kontaktorgan for næringslivet overfor kommunale og andre myndigheter.
Styreleder er engasjert i gasstransport (North Sea Infrastructure), havvind (Norsk Havvind, Skjoldblad), rådgivning (Borgland Advisory), rederi/ferge (Utsira), kulturminnebevaring/museum (Visnes) og gardsdrift (Avaldsnes)
Hits: 890